Sex og graviditet – kan man overhovedet det?

mand og gravid kvinde skal til at have sex

Står du i den heldige situation, at du er gravid og bare glæder dig til at holde din baby i dine arme? Så forstår vi dig godt. Indtil at babyen er født, så er der jo lige omtrent ni måneder, som du skal igennem. Og hvad er bedre at fordrive tiden med end sex? Sex, tænker du. Kan man godt det, når man er gravid? Og ja, forløber din graviditet helt normalt, så skal du bare give den gas, som du plejer.

Læs med her og find gode grunde til, hvorfor du skal bevare et aktivt sexliv under graviditet. Og bliv også klogere på, hvilke gavnlige effekter sex kan have. Bare fordi du er gravid, så skal du nemlig ikke pludselig leve i cølibat. Alt, hvad der gør dig glad, bør du i princippet praktisere.

Sex er sundt – også når du er gravid

Du har sikkert hørt det før. Sex er sundt. Ja, sex er faktisk ikke bare sundt for dit fysiske helbred, men i høj grad også for dit mentale helbred. Derfor bør du naturligvis også dyrke sex og få nogle vidunderlige orgasmer, når du er gravid. Du har nemlig fortjent at have det godt, imens du laver et lille menneske (eller to måske).

Dyrk sex under graviditet

Sex kan medføre mange fantastiske ting – ja, som fx et barn. Men derudover så frigives der også nogle lykkehormoner, når du dyrker sex. Det er også derfor, at det er sværere at være sur på kæresten, lige efter man har hygget sig i dobbeltsengen. Regelmæssige orgasmer medfører også et lavere blodtryk.

Det kan være farligt at have et for højt blodtryk (uanset om du er gravid eller ej), og har du stress, så har du også et højt blodtryk. Derfor oplever både mænd og kvinder, at de har en mindre tendens til at få stress, hvis de har for nyligt har fået en orgasme, da blodtrykket hurtigere reguleres.

mand og gravid kvinde skal have sex

Læs også flere interessante grunde til at dyrke mere sex i vores tidligere blogindlæg, som du kan finde ved at trykke lige her. Udover at det er sundt for dit helbred at dyrke sex, så burde du selvfølgelig også dyrke sex med din partner eller kæreste, fordi det er dejligt at være intim. Med alle de nye ting, der sker med jeres forhold, kroppen og fremtiden, så er det rart at føle og mærke hinanden sådan for alvor. Husk på, at det er kærligheden imellem jer, der skabte den lille baby.

gravid kvinde i afslappende badekar

Gør noget godt for dig selv

Som månederne går, og du bliver tungere, så husk at gøre noget godt for dig selv. Det kan være mange forskellige ting, som giver dig velvære og gør dig glad. Tag et ekstra langt karbad, hvis det er det, som du får det godt af. Eller gå på jagt efter det helt rigtige sæt tøj, til når baby kommer ud.

Pointen er, at du skal gøre noget godt for dig selv. Hormonerne i kroppen under graviditet kan vende op og ned på mange ting. Måske du føler dig ekstra sårbar, og måske du ikke har lyst til sex som tidligere.

Bare rolig – det er helt normalt. Hormonændringerne kan give mange forskellige følelser og lyster. Mange kvinder oplever at have en mindre nedsat sexlyst i første trimester, hvor den oftest vender tilbage igen i andet trimester. Har du svært ved at overskue at skulle dyrke sex med din kæreste, men stadig har lyst til at få en orgasme? Så hold dig endelig ikke tilbage. Der er intet forkert i det, og det kan være en ganske naturlig følelse. Din krop opfører sig måske ikke helt, som du kender den, og forandringerne kan være vanskelige at håndtere. 

Jo mere du finder ro i dig selv, jo lettere bliver det også at lukke din kæreste ind. Hold dig derfor ikke tilbage med at dyrke sjov og pirrende sololeg. Tag et ekstra langt bad og tag din vandtætte vibrator med. Mærk, hvordan kroppen bliver helt afslappet, når du først får din orgasme. Vi har mange forskellige vandtætte vibratorer, men én af vores bedst sælgende er en magic wand

Den er ekstra god, da det store massagehoved og de kraftige vibrationer også gør den perfekt på ømme muskler. Der er altså rig mulighed for, at du eller din partner forkæler dig med en helkropsoplevelse. 

sort lelo smart wand medium vibrator

Sex med lidt ekstra kilo på sidebenene

Det kan være udfordrende at føle sig sexet, hvis man har taget meget på i forhold til sin normalvægt. Det afhænger naturligvis meget af, hvordan man ser på de øgede kilo. Men uanset hvad så ser kroppen ikke helt ud som før graviditeten. Lige meget hvordan dit udgangspunkt var, så oplever mange gravide kvinder, at det i perioder kan være lidt svært at se sig selv uden tøj på – også selvom man er ved at ”bage” et lille nyt menneske. Det er helt normalt, og derfor er det også godt at tale med sin kæreste om.

mand holder om gravid kvinde i sengen

Selve det at dyrke sex kan også være udfordrende. For udover de hormonelle og følelsesmæssige ændringer, så kan de ekstra kilo også gøre det fysisk sværere at dyrke sex. Der må I være kreative og gå i tænkeboks. Har I tidligere været vant til at dyrke sex på en bestemt måde, og har I en yndlingsstilling, så kan det være, at I må tage den op til revision, hvis I ikke oplever samme succes under graviditeten. Brug fx en dildo i medicinsk silikone under forspillet.

Dermed er du sikker på, at du er ordentlig tændt. Prøv også at tilfredsstille din kæreste med et penis onani-sleeve. Det gør det en helt del sjovere i stedet for bare at bruge klør fem. Det handler om at tænke ud af boksen og ikke lade begrænsningerne hæmme jer. I stedet er det en oplagt mulighed for at prøve nye ting af.

Når man ikke føler sig attraktiv

Hvad gør man, hvis man ikke føler sig attraktiv? Det kan være en svær følelse at gå rundt med. Og det kan gøre det endnu sværere, når man skal have tøjet af og være intim med sin kæreste. I første omgang bør du helt sikkert tale med din partner om det.

De bekymringer, som du har (fx om din krop), er ikke nødvendigvis nogen, som din partner deler. Derudover så husk at kysse og kramme. Den fysiske kontakt gør helt sikkert, at man får lyst til mere. Sig søde ting til hinanden og vis hinanden noget kærlighed. 

utilpas og gravid kvinde

Det hænger jo oftest sådan sammen, at man skal høre andre sige, hvor dejlig man er, før man virkelig tror på det. Men selvom du måske ikke føler dig helt så tiltrækkende som normalt, og selvom graviditetsbukserne også er begyndt at stramme, så husk på, at du er en dejlig kvinde, der er ved at skabe det mest dyrebare i verden – nemlig jeres lille baby. Tænk gode tanker om dig selv og skub de negative væk.

nybagt mor med baby i favnen

Når man lige har født en baby

Når du så er ude på den anden side af fødslen, så står du pludselig overfor nye og andre problemstillinger i forhold til sex. For hvornår kan man gå i gang igen, og hvornår er det normalt at have lyst igen? Det er meget individuelt, hvornår man synes, at man er klar til at dyrke sex igen. Alt efter hvor voldsom fødslen har været, så bør du naturligvis altid følge lægens råd.

I princippet kan du dyrke sex igen, når I har lyst. Men de første otte uger efter fødslen, bør I bruge kondom, da du ikke må få nogen fremmedartede bakterier op i dig. Efter otte-ugers undersøgelsen ved egen læge så får du også en idé om, hvordan dit underliv har det.

Om du har født ved kejsersnit eller vaginalt, så er det helt normalt ikke lige at føle sig helt normal dernede i lang tid efter. Der er sket så mange ting i forbindelse med graviditet og fødsel, at der skal noget træning til, før man er så god som ny. Du har sikkert hørt, både under graviditeten og efter fødslen, at du skal huske at lave knibeøvelser. Og det er altså ikke bare noget, som man siger. Idet dit bækken har været under et gevaldigt pres, så er det vigtigt, at du træner det op igen. Et sundt bækken kan have mange helbredsmæssige fordele. Du kan forhindre nedsunken underliv og inkontinens.

Knibeøvelser er vigtige!

Når du har fået ”go” fra lægen ved din otte-ugers undersøgelse, så kan du for alvor starte op med dine daglige knibeøvelser igen. Hvis du har været flittig under graviditeten, så er det bare at komme op på hesten igen. Du vil garanteret hurtig mærke, at det bliver bedre og bedre. Skal du til at starte op på dine knibeøvelser nu, så start stille ud.

Så snart det bliver en rutine, kan du sagtens sidde og hygge/amme/give flaske til baby uden, at du behøver at koncentrere dig om at lave knibeøvelserne. Du kan læse mere om hvordan bækkenbundskugler virker i vores guide, som du finder lige her. 

Når du er blevet lidt mere trænet, så tag et par bækkenbundskugler i brug. De er 10 gange så effektive som almindelige knibeøvelser.

Kom godt i gang (igen)

Den allerførste gang I skal dyrke sex efter fødslen, og baby er kommet til, kan virke skræmmende for nogen. Måske I ikke får så meget søvn, og måske I ikke føler jer helt klar. Men når I føler jer klar, så prøv jer frem, og mærk efter hvad der føles godt for jer begge. Nu skal det ikke lyde som om, at det er alle kvinder, der under graviditet og efter fødslen har en mindre sexlyst eller helt glemmer at dyrke sex. Sådan er det naturligvis ikke. Mange kvinder, især i andet trimester, får en høj sexlyst – og det er også helt normalt. 

par har sex efter fødslen

At have en stor lyst til at dyrke sex med sin kæreste er jo i virkeligheden bare dejligt. For andre kvinder kan det være svært at håndtere, at man lige pludselig ikke har så stor lyst til at dyrke sex længere.

Hav god tålmodighed, når I skal dyrke sex efter fødslen af jeres baby. Kroppen kan føles anderledes, den kan have kæmpet hårdt, og I skal måske lige lære hinanden at kende igen. Tag gerne et bad sammen, mærk hinanden og sørg for, at stemningen er god og romantisk. Brug en god glidecreme og brug eventuelt sexlegetøj, hvis springet til at dyrke vaginal- eller analsex er for stort.

En klitorisorgasme kan være med til at sætte gang i sexlysten igen, og I bliver måske begge mere modige.

Det handler også om at lytte til hinanden. Giv hinanden tid og plads til at finde ind i den gamle rutine. Og ja, det kan være, at I har svært ved at overskue noget som helst, fordi I har en baby, der hellere vil ligge ved mor eller far end at ligge selv. Søvnmanglen, de helt nye omstændigheder og livet som forældre kan slå selv det mest sexglade par omkuld. Men har I noget tid, mens baby sover, så prioriter hinanden – for det kommer til at give så meget igen.