Sådan bevarer du gnisten i parforholdet

sådan bevarer du gnisten i parforholdet

Skrevet af Julie Beck fra Datingpilot.dk

Stort set alle forhold starter på samme måde – I kan ikke holde fingrene fra hinanden, I bliver ophidset ved den blotte tanke om hinanden, I elsker de samme ting, og I har aldrig uoverensstemmelser. Bare at tænke på hinanden, giver sommerfugle i maven. I kan slet ikke holde fingrene fra hinanden. I vil udforske hinandens krop og sind til den mindste detalje, og der venter noget nyt og spændende bag hvert hjørne. Og når jeres kroppe mødes hud på hud i elskov, sker der de mest vidunderlige ting og berusende følelser.

Hvad sker der når ny forelskelsen har lagt sig?

Det er forelskelsens magi. Hvis du vil se det fra den romantiske side. Ellers også forelskelsens kemi, hvis du sætter en videnskabelig hat på. Fordi alle disse fænomener og processer kan forklares med kemiske reaktioner i kroppens hormon-gryderet.

Men på et tidspunkt ændrer det hele sig pludseligt. Du ønsker ikke længere at have sex hver dag, du tørster efter frirum, og du indser at ikke alt er perfekt. Hvedebrødsdagene er forbi. Betyder det også at forelskelsen er forbi? Mere eller mindre, ja. Fordi forelskelse er noget, der slet ikke er designet til at vare ved. Forestil dig et samfund, hvor alle hele tiden er forelsket! Intet vil fungere særlig godt. 

par der er nyforelsket

Det er naturligt og nødvendigt, at forelskelsen giver plads til en ny fase. Og hvis I er heldige – og har gjort jeg fortjent til det – viger elskov efter et stykke for kærligheden. Den kan vare evig. Det må være sådan, fordi det er der skrevet tusindvis af bøger og sange om. 

Men hvad nu hvis der var en måde at omfavne denne nye fase i jeres forhold og samtidig holde forelskelsens gnist i live? Bare fordi hvedebrødsdagene er forbi, betyder ikke, at alt det sjove i jeres forhold også skal være det. Eller for at snakke videnskab – hvordan kan I holde de kemiske reaktioner i kog, så oplevelsen at være tæt på hinanden bliver ved med at være dejlig?

Her er otte måder for at holde gnisten i live i dit forhold, længe efter hvedebrødsdagenes fase er overstået.

vær til stede sammen med din partner

1. Læg din telefon fra dig

At være til stede, når du bruger tid sammen med din partner, kan gøre en verden til en forskel for et forhold. Næste gang I er sammen, læg jeres telefoner væk, og sæt pris på at være i hinandens selskab.

Man kunne godt sige, at mobilen er en af de største skilsmissefaktorer.

Efter utroskab. Med utroskab er sammenhængen indlysende. Med mobilen er den mere diffus. Men faktum er, at alt der afleder opmærksomheden fra ens partner kan og vil blive set som en konkurrence og kan udløse jalousi. Hvis du ikke er i stand til at lægge telefonen væk når du er sammen med din elskede, vil det nedgradere din kærlighed. Der kan selv den flotteste buket roser ikke ændre på.

På den anden side, hvis I lægger telefonen væk, når I vil være sammen, vil det give plads til en endnu større nærhed mellem jer to.

2. Find tid til en date night

Uanset hvor travlt dine tidsplaner er, er det vigtigt altid at gøre plads til en date nat. Det er alt for nemt at blive selvtilfreds i et forhold og falde ind i en rutine, hvor man forsømmer at gøre forholdet spændende for hinanden.

date night

Dating bør være en vedvarende del af ethvert forhold, uanset hvor længe I har været sammen. Så prøv at afsætte mindst en dag om ugen, hvor du genopdager det sjove ved dating med din partner.

Men hvordan skulle det dog fungere? I ved jo begge to, at I ikke møder hinanden for første gang.

Svaret er, det hele sker i hovedet, i jeres forestillinger I har om hinanden, lige meget hvordan man vender det. Hvis I vil se hinanden som gamle bekendte, hvor alle mysterier for længst er fordampet, så bliver det sådan. Hvis I derimod lader som om hver dag er en chance at møde hinanden på ny, så bliver det også til virkelighed. Hele livet er på en eller anden plan et rollespil. Det gælder også i et forhold. At at lade som om, smitter simpelthen af på realiteten.

par der er ude at gå i bjerge

3. Vær eventyrlysten sammen

At prøve noget nyt sammen er en fantastisk måde at holde gnisten i live på. Uanset om du udforsker en ny hobby eller rejser til en ny destination, er det noget, I sammen kan se frem til. Kunsten er hele tiden at skabe nye situationer. 

Det kræver en indsats, og det kræver fantasi. Men i sidste ende gælder også her: øvelse gør mester. Det gælder om at få stenen til at rulle, så vil den samle momentum. Prøv det, det bliver nemmere for hver dag.

4. Prøv nye ting seksuelt

Hvis du føler at du og din partner begynder at kede sig med jeres sexliv, kan tingene krydres op ved at prøve noget nyt. Lige meget om du introducerer udklædning og rollespil i forholdet eller udforsker andre kilder til glæde, er det vigtigt at kommunikere med din partner om, hvad der kan være spændende for jer begge to. Find sexlegetøj til par her.

prøv nye ting seksuelt

Sexlegetøj er en rigtig god måde at få nye dimensioner i jeres sexliv. Både hver for sig og som par. Det er også en udbredt fejlfortolkning, at sex udelukkende er en fælles sag, når man har dannet par. At man har et sexliv sammen, betyder ikke, at man ikke også kan give sig selv glæde, når man har lyst til dette. Sexlegetøj anbefales i dag endda af mange sexologer som en ingrediens til et godt sexliv.

Det er netop mødet med det ukendte, overraskelsen, der får sommerfuglene i din mave til at flagre med vingerne. Når livet ikke længere automatisk byder på overraskelser, skal I selv sørge for dem. Det gælder også, og især, for jeres sexliv.

mand der overraske sin partner i sengen med gave

5. Overrask hinanden

Hvornår har du sidst gjort noget, der har overrasket din partner? Forhåbentligt på en god måde? Som vi mennesker er skruet sammen, begynder vi at kede os, når vi først har vant os til noget – eller nogen. Vi har simpelthen brug for en frisk pust fra tid til anden.

Hvis ikke der sker noget nyt og overraskende i vores dagligdag, begynder vi at fokusere på negative aspekter. Vi bemærker ting, der får os til at føle os forskellig, fordi det har vi brug for.

Hvis der ikke er noget nyt, vi kan få øje på, begynder vi at skabe nye sammenhæng i vores sind. Og ofte bliver disse negative, fordi frygt, angst og usikkerhed er stærke kræfter. Det er altid nemmere at vælte noget end at opbygge det. Det bliver meget tydeligt, når man observerer småbørn. At bygge et tårn af klodser tager tid og koncentration. At vælte tårnet tager kun et splitsekund. Men effekten af ødelæggelsen er altid mere dominerende end effekten af skabelsen. Sådan er det også psykisk og mentalt.

Bring hende blomster en gang i mellem, uden grund. Eller skriv en sød note til ham, og gem det væk i hans mappe eller bil, så han snubler over den, når han mindst forventer det. Eller omvendt! Hvem siger at mænd ikke glæder sig over blomster? Og kvinder glæder sig helt sikkert over søde og anerkendende ord. Selv om blomster og søde noter ikke virker som store fagter, vil det sætte et stort smil på din partners ansigt og minde om, hvor heldige han eller hun er for at være i sådan et kærligt forhold med dig.

par der hygger sig under middag

6. Sæt pris på hinanden

Hvornår har du sidst udtrykt din kærlighed for din partner? At sige de tre ord ”jeg elsker dig” bør ikke være svært. Alligevel sker det ret sjældent i etablerede forhold. Man har jo hinanden, så er der ikke brug for at gøre sig anstrengelser, ikke?

Helt forkert. At tage hinanden for givet er opskriften for forholdets langsomme, men sikre død. Vis din partner, at du er taknemmelig for ham eller hende ved at sige, hvad du elsker ved ham eller hende, så ofte som du kan. Ved at vise din kærlighed og påskønnelse gennem ord og handlinger vil du også minde dig selv om, hvorfor du blev forelsket i netop ham eller hende i første omgang.

7. Savn hinanden

Det er helt OK at tage på en tur med dine venner eller lave en pige- eller drengeaften for at give hinanden mulighed til at savne hinanden. Tid fra hinanden er et sundt element i et forhold og vil få jer til at ønske mere af hinanden. Ofte lærer vi først at værdsætte ting, efter vi har mistet dem. At tage tid fra hinanden er også en god test for forholdet. Hvis ikke du savner din partner efter nogle dages adskillelse, så er det et tegn på, at noget ikke er, som det bør være i dit forhold til din partner.

8. Hav det sjovt sammen

Vigtigst er aldrig at glemme at have det sjovt med hinanden. Goof rundt, dril hinanden på legende vis, gå ud med alle jeres venner, og bare nyd hinandens selskab. I et solidt forhold vil din partner altid også være din bedste ven, så det er vigtigt ikke at forsømme det.

par der griner sammen