Intim sundhed – Alt du skal vide

intim sundhed blogindlæg coverbillede

Et underliv i balance er vigtigt. Det sikrer dig nemlig imod gener som kløe, irritation, tørhed og svie. Der er heldigvis meget, som du kan gøre for at hjælpe din intimbalance godt på vej. Faktisk handler det ofte om ikke at gøre så meget. Problemer med intimbalancen opstår nemlig ofte, fordi du bruger produkter eller har vaner, der går ind og påvirker den naturlige balance. Vi giver dig her gode råd og vejledning til, hvordan du kan opretholde en intim sundhed, samt hvordan du kan undgå og afhjælpe eventuelle problemer i fremtiden. Med en sund og god intimbalance kan du nyde livet og føle dig fri til at udforske.

Sådan får du en sund intimpleje

I vores guide til intim sundhed kommer vi ind på flere emner, der alle omhandler intimpleje. Du kan derfor lære mere om, hvordan du opretholder en god intimhygiejne på en sund måde. Vi kommer også ind på intimbarbering, der for mange fører store gener med sig i form af irritation og kløe. Sidst men ikke mindst kan du også lære om intimt velvære. Her sætter vi fokus på, hvad en sund og stærk bækkenbund kan gøre for dig, og hvordan du opnår det. Vores intim sundhedsguide giver dig alt, hvad du har brug for, så du kan nyde et intimliv i balance.

blogindlæg om intim sundhed

Intimhygiejne

Mange kvinder går op i at have en god intimhygiejne. Det er dog også her, at der kan opstå problemer. Hvis du er alt for effektiv i din intimhygiejne, kan du nemlig risikere at få gener som kløe, tørhed og irritation. Faktisk er kvindens underliv så smart, at det langt hen ad vejen er selvrensende. Der er derfor ingen grund til at bruge stærke sæber eller gå i gang med den helt store og dybdegående rengøring. Noget af det, der kan sætte tingene lidt ud af balance, er menstruationen. Selve menstruationen er selvfølgelig en naturlig del af den kvindelige cyklus, men de hygiejneprodukter, du bruger under menstruationen, kan have en negativ indvirkning på din intimbalance.

Undgå almindelig sæbe og parfume

Når det kommer til en god intimhygiejne, kan du gå efter devisen: en sur skede er en glad skede. Skeden har nemlig en naturlig lav pH-værdi, og det sure intimmiljø er med til at sikre, at de rette bakterier kan rengøre skeden og forhindrer samtidig de uønskede i at vokse. Det er bakterien Lactobacillus, der danner mælkesyre og skaber den rette balance. Denne bakterie er dog også meget følsom over for fremmede stoffer som for eksempel sæbe.

Hvis du mindsker mængden af den sunde bakterie, vil dit intimmiljø også blive mindre surt, hvilket derfor vil medføre, at der vokser andre uønskede bakterier frem. Disse kan så medføre gener som kløe og irritation. Der er altså god grund til helt at springe sæben over, når det kommer til intimvask. I langt de fleste tilfælde vil vask med vand være nok. Ønsker du alligevel at bruge en sæbe, er det meget vigtigt, at det er en skånsom intimsæbe lavet til formålet, og at du kun bruger den én gang om dagen. Generelt er det vigtigt, at de produkter, som du bruger intimt, er uden parfume og er pH-reguleret, så det ikke påvirker den sure intimbalance.

Skift tamponer og bind ud med en menstruationskop

De hygiejneprodukter, som du bruger under din menstruation, kan også have en negativ indvirkning på din intimbalance. Mange kvinder bruger tamponer, fordi det giver dem en mere ren følelse under menstruation. Det er dog også et produkt, der i høj grad udtørrer slimhinderne i skeden. Det samme gør bind. Du kan derfor opleve intim tørhed både under menstruation og efter, når du bruger tamponer og bind.

For at undgå denne tørhed kan du med fordel skifte til en menstruationskop. En menstruationskop er ofte fremstillet i silikone og udtørrer ikke slimhinderne. Den sættes op ved menstruation og danner et vakuum. Koppen holder på menstruationsblodet og kan sidde oppe i op til 12 timer ad gangen. Udover at du opretholder den sunde intimbalance under din menstruation, så kan du også nyde større frihed, glæde dig over alle de penge, du sparer, samt have god samvittighed over alle de engangsprodukter, du sparer planeteten for. Du kan læse mere det smarte og genanvendelige hygiejneprodukt i vores guide til menstruationskopper.

Pjur Woman Nude – En skånsom og mild glidecreme

Det er naturligvis vigtigt, at din glidecreme også er lavet med tanke på at opretholde en sund intimbalance. Vi anbefaler derfor, at du bruger denne vandbaserede glidecreme fra Pjur. Glidecremen er lavet særligt til kvinder og er derfor tilpasset kvindens intimbalance. Den er dertil fri for alle unødvendige ingredienser, der eventuelt kunne medføre gener. Den indeholder derfor hverken parfume, parabener eller glycerin. Den er ligeledes uden olie og konserveringsmidler. Da glidecremen er vandbaseret, er den perfekt til brug sammen med sexlegetøj. Det er også den anbefalede type af glidecreme til vaginalt samleje.

pjur woman nude vandbaseret glidecreme
menstruationskop fra fun factory

Fun Factory Fun Cup – En praktisk og sund menstruationskop

Med en menstruationskop får du et hygiejneprodukt, der er skånsomt for dig og planeten. Koppen udtørrer ikke dine slimhinder, ligesom bind og tamponer gør det. Du får samtidigt et genanvendeligt produkt, som du kan bruge i igen og igen. Du sparer derfor både planeteten og din pengepung for de mange engangsprodukter. Dette Fun Cup sæt fra Fun Factory indeholder to menstruationskopper i to forskellige størrelser. Det er perfekt til dig, der endnu ikke har prøvet at bruge en menstruationskop og er i tvivl om, hvilken størrelse der er den rigtige for dig. Kopperne er lavet af medicinsk silikone og er designet, så de er nemme at sætte op og tage ud igen.

Gode råd til intim sundhed

 • Brug aldrig almindelig sæbe ved intimrengøring – brug altid en skånsom intimsæbe eller vand
 • Brug en menstruationskop i stedet for bind og tamponer
 • Undgå generelt intimprodukter med parfume
 • Brug bomuldstrusser, så din hud kan ånde – sov også gerne uden trusser, når det er muligt
 • Sørg for en god hygiejne ved intimbarbering
 • Lav knibeøvelser med bækkenbundskugler – gør din træning mere effektiv
 • Ved intim tørhed kan en skånsom glidecreme afhjælpe ømhed og irritation ved samleje

Intimbarbering

Intimbarbering er for mange en del af deres personlige hygiejne. Det kan dog ofte medfører røde knopper, der både kan give kløe og irritation. Der er heldigvis flere ting, som du kan gøre for at afhjælpe de irriterende barberknopper. Det meste handler om at opretholde en god hygiejne både før, under og efter barbering. De røde knopper kommer nemlig, fordi dine hårsække og porer har åbnet sig ved barberingen, hvilket gør dem mere sårbare overfor bakterier.

Hold en god hygiejne ved barbering

For at mindske risikoen for røde og kløende knopper efter din intimbarbering er det vigtigt, at du holder en god hygiejne. Du kan derfor starte med at vaske området. Husk ikke at vaske oppe i skeden, men kun udvendigt. Det er ligeledes vigtigt, at du bruger en særlig skånsom intimsæbe. Det er ligeledes en god ide at varme området godt op med varmt vand inden barbering. Det gør både huden og hårene bløde, hvilket gør dem mere medgørlige ved barberingen.

Udstyret til selve barberingen skal selvfølgelig også være i orden. Det er vigtigt, at din skraber er ny og ren. Et sløvt blad vil irritere huden og give større risiko for små rifter. Det er ligeledes vigtigt, at du ikke deler din skraber med nogen – selv din partner. Jeres bakterieflora kan være forskellig, og de fremmede bakterier gør ikke noget godt for din intimbarbering. Husk også, at det barberskum, du bruger, skal være lavet specielt til intimbarbering, og at det selvfølgelig ikke må indeholde parfume. Du kan med fordel bruge et aftershaveprodukt, der ligeledes er særlig udviklet til intimbarbering. På den måde plejer du huden umiddelbart efter, hvor den stadig kan være ekstra udsat i forhold til bakterier.

Pjur MED Intim Rengøringsspray – Rensende spray til intim brug

Med denne spray kan du nemt holde dit intimområde rent på en skånsom måde. Sprayen indeholder hverken parfume eller alkohol, og så er den pH-reguleret. Det betyder, at den ikke påvirker den naturlige pH-balance. Sprayen har en bakteriehæmmende effekt takket være naturligt antibakterielle aktive ingredienser. Den er derfor perfekt at bruge inden intimbarbering. Den kan også bruges i dagligdagen til intimrengøring. Spray den ønskede mængde på området og vask efter med vand. Det er vigtigt, at du fjerner alle rester af intimsprayen, da sæberester kan medføre irritation. Som et plus kan sprayen også bruges til rengøring af dit sexlegetøj.

pjur med rengøringsspray 100 ml
intim sundhed bækkenbundstræning med bækkenbundskugle

Intimvelvære

Et intimt velvære omhandler også en stærk og sund bækkenbund. Mange kvinder kan få problemer med inkontinens. Det opstår ofte i forbindelse med graviditet, men mange oplever også, at de med alderen får problemer med inkontinens. Udover at modvirke og afhjælpe inkontinens giver en stærk bækkenbund dig også større kontrol over din skedeåbning. Det kan øge din nydelse ved samleje og kan også give dig mere kontrol over din orgasme. Der er altså mange fordele ved at huske at lave dine knibeøvelser.

Hold din bækkenbund sund og stærk

Du får en stærkere bækkenbund ved at lave knibeøvelser. Et knib starter omme ved endetarmsåbningen og ender med, at du også spænder ved skedeåbningen. Det er vigtigt, at du kun spænder ved åbningerne og altså ikke ved musklerne omkring. Husk derfor ikke at spænde i balder, inderlår og mavemuskler, mens du kniber. Sørg også for, at du ikke holder vejret. Du kan med fordel lave dine knibeøvelser 3-5 gange om ugen. Der findes ikke ét rigtigt træningsprogram til din bækkenbundstræning. Det vigtigste er, at du afmåler din aktivitet til, hvor trænet du er, og at du holder pauser mellem hvert knib. Et eksempel på et træningsprogram kunne lyde 8-12 knib, der hver varer ca. 5-10 sekunder efterfulgt af 10 sekunders pause. Det er vigtigt, at dine pauser er mindst lige så lange som selve knibet, da du på den måde undgår ømhed og udtrætning af musklerne. Ønsker du en mere effektiv træning, kan du med fordel bruge en bækkenbundskugle. Med den aktiveres dine muskler endnu mere, når du laver knibeøvelser, og du vil hurtigere opnå et mærkbart resultat. For mange kvinder virker det også pirrende at bruge kuglerne, hvorfor de også motiveres mere til at holde deres bækkenbund trænet.

Fun Factory Smartball Uno – En begyndervenlig bækkenbundskugle

Skal du i gang med at lave knibeøvelser, kan du med fordel starte med denne begyndervenlige bækkenbundskugle fra Fun Factory. Kuglen har en vægt på 70 g og er derfor perfekt til dig, der skal bruge en bækkenbundskugle for første gang. Kuglen er lavet af medicinsk silikone og er derfor allergi- og hudvenlig. Silikonen giver også en blød og glat overflade, så du let og uden problemer kan indføre kuglen. Når du er færdig, fjerner du kuglen ved at hive i silikonesnoren. Ved at bruge en bækkenbundskugle, når du laver knibeøvelser, vil du hurtigere opnå en stærkere bækkenbund. Kuglen har en bevægelig kugle indeni, der gør, at musklerne automatisk aktiveres, når du bevæger dig eller kniber.

fun factory smartball uno bækkenbundskugle - pink

Gode råd til din bækkenbundstræning

 • Hold din træning ved lige – bækkenbundsmusklerne skal trænes igennem hele livet, og det er aldrig for sent at starte
 • Sørg for, at dine pauser er mindst lige så lange som dine knib – dog ikke længere end 1 minut
 • Træn 3-5 gange om ugen for at opnå det bedste resultat
 • Start med at ligge eller sidde ned, når du kniber – jo mere øvet du bliver, jo mere kan du stå eller bevæge dig, mens du laver knibeøvelser
 • Brug bækkenbundskugler til din træning – de kan gøre knibeøvelserne mere effektive og virke motiverende
 • Tjek, om du kniber rigtigt, ved at lægge en finger på endetarmsåbningen, mens du ligger på siden med bøjede knæ – det skal føles som om, at endetarmsåbningen løftes op i kroppen

Oplev en større nydelse med et intimliv i balance

Ved at have styr på din intim sundhed kan du nyde en følelse af velvære, der kan have en positiv indvirkning på dit generelle humør såvel som dit sexliv. Med et intimliv i balance kan du undgå gener som kløe, irritation, uønsket lugt og tørhed, der alle er ting, som kan hæmme din lyst til at være intim med en anden. Sørger du samtidig for at holde dine knibeøvelser ved lige, vil du også kunne opnå større nydelse både ved onani og samleje. Et sundt og stærkt underliv giver dig friheden til at nyde, når og hvordan du ønsker det.