Hvilket kærlighedssprog taler du?

kærlighedssprog blogindlæg cover

Hvis du ikke har hørt om kærlighedssprog før, skulle du måske læse med her. Det er nemlig noget der påvirker de fleste parforhold på et eller andet tidspunkt. Der er flere forskellige slags kærlighedssprog, og taler du og din partner forskellige sprog, kan det give anledning til konflikter og udfordringer. Du har måske oplevet at din kæreste er kommet med et flot buket blomster, som selvfølgelig er rart, men du ville faktisk heller at de havde fået støvsuget. Det kan også være, at du har oplevet at dine søde sms’er, ikke får den modtagelse du havde håbet.

Disse situationer kan være udtryk for, at du og din partner taler forskellige kærlighedssprog. Det betyder i bund og grund, at I viser jeres kærlighed på forskellige måder. Ved at lære hvordan du og din partner viser kærlighed til hinanden, kan I også bedre lære at tale hinandens sprog.

Guide til de 5 kærlighedssprog

I denne guide kan du læse mere om de 5 kærlighedssprog, der findes. Det kan gøre dig klogere på, hvad du selv taler men lige så vigtigt, om din partner taler det samme sprog. Ved at vide hvordan du selv gerne vil ”gives” kærlighed, kan du også bedre kommunikere det til din partner. Omvendt kan du også bedre aflæse din partners handlinger som kærlige, når du ved, at det er sådan han eller hun viser sin kærlighed.

I alle parforhold er kommunikation vigtigt – men det kan være svært, hvis man taler to forskellige sprog. Ønsker du at blive klogere på, hvordan du gør din kærlighed mere klar for din partner, eller måske bliver mere klar over hvordan din partner viser sin kærlighed, så læs med her. Vi gennemgår de 5 kærlighedssprog og giver dig også råd til, hvordan du finder frem til dit eget såvel som din partners.

Hvad er de 5 kærlighedssprog?

Bag teorien om de 5 kærlighedssprog står den amerikanske parterapeut Gary Chapman. Han har skrevet bogen ”Kærlighedens 5 sprog”, der fremlægger ideen om, at der grundlæggende findes fem forskellige måder at udtrykke kærlighed på. I virkeligheden er der nok lige så mange forskellige måder at udtrykke kærlighed på som der findes mennesker – men de fleste kan inddeles i en af de fem overordnede kategorier. De kan altså virke som en pejlesnor til hvordan du og din partner viser og forstår kærlighed. Du vil uden tvivl kunne genkende dig selv i flere af de forskellige kærlighedssprog, men der vil også altid være ét, der er dit primære kærlighedssprog. I det følgende kan du læse mere om hvad de 5 kærlighedssprog hver især betyder og indebærer.

kærlighedssprog anerkendende ord

1. Søde og anerkendende ord

For nogle er anerkendende eller direkte kærlighedserklæringer deres kærlighedssprog. Dette kærlighedssprog kræver altså, at du fortæller eller bliver fortalt søde, dejlige, opmuntrende og kærlige ting. Er dit kærlighedssprog søde og anerkendende ord er komplimenter og ros vigtige for, at du føler dig set og elsket. I samme ombæring vil kritik såvel som fordømmende eller sårende bemærkninger også ramme dig hårdt. Har du eller din partner dette kærlighedssprog, er det altså ikke nok med kærlige kærtegn. Der er brug for at personen hører din kærlighed i form af anerkendende ord, søde beskeder eller komplimenter.

2. Tid og nærvær

Er dette dit kærlighedssprog har du brug for at bruge tid sammen med din partner og være i et nærværende samvær med personen. Dette kan betyde mange ting, og det kan variere meget fra person til person hvad tid og nærvær indebærer. Det kan betyde, at I går ture sammen, ser TV, går i biografen, på museum eller weekendture sammen. Det der er vigtigt, er at tiden bruges sammen, og at du viser din partner med dette kærlighedssprog, at du er nærværende. Her handler det altså om at vise din partner din kærlighed ved at prioritere at bruge kvalitetstid sammen med dem samt at være opmærksom og nærværende i jeres oplevelser sammen.

3. Gaver

Med dette kærlighedssprog har du brug for at få fysiske ting som tegn på din partners kærlighed. En gave kan være mange ting, og det behøver ikke at være ensbetydende med noget dyrt. Det kan være små ting i dagligdagen, der blot viser, at du har tænkt på din partner og har fundet noget, som du ved ham eller hende vil blive glad for. Har din partner dette kærlighedssprog, er det altså ikke nok med gaver til jul og fødselsdage. Find små gaver som du kan overraske din partner med – uden at det behøver at blive en højtidelig ting. Gaven er blot et fysisk symbol på din kærlighed og kan være en lille seddel på køleskabet, en blomst plukket i haven eller noget som du ved din partner mangler eller vil værdsætte.

kærlighedssprog gaver

4. Tjenester og handlinger

Hvis dit kærlighedssprog er tjenester og handlinger, ser du det som kærlighed, når nogen gør en fysisk handling eller en anden praktisk opgave for dig. Her er det altså ikke nok, at din partner fortæller, at han eller hun elsker dig, eller at du bliver kysset og krammet. Du har brug for, at din partner viser sin kærlighed ved at gøre noget for dig. Det kan være helt almindelige hverdagsting som at lave mad, støvsuge, gå en tur med hunden osv. Det er også vigtigt for dig, at aftaler overholdes og at din partner gør hvad han eller hun lover. Det er sårende for dig, hvis de handlinger og tjenester du gør, ikke bliver anerkendt og værdsat.

kærlighedssprog fysisk berøring

5. Fysisk berøring og kærtegn

Dette kærlighedssprog betyder, at du særligt værdsætter fysisk berøring og kærtegn. Du føler dig allermest elsket, når din partner viser dig kærlige kærtegn som kys og kram, samt når I holder i hånden, ligger i ske eller når han eller hun nusser dig. Med dette kærlighedssprog har du altså brug for mere end blot at høre at din partner elsker dig eller at modtage gaver. Du har brug for at mærke din partners kærlig fysisk. Her kan det være særlig vigtigt, at du får et kys, når din partner kommer hjem, at I ligger i ske om aften og at I sidder tæt op ad hinanden i sofaen. Kort sagt vil enhver form for kærlig fysisk berøring med til at vise din partner at du elsker dem.

Find dit eller din partners kærlighedssprog

Det er sikkert noget i de overstående, du nemmere kan se dig selv i end andet. Du vil som sagt sikkert tale lidt af alle sprog. Hvem kan for eksempel ikke lide at få gaver? Men er det dit primære kærlighedssprog? Måske er det faktisk vigtigere, at din partner viser sin kærlighed gennem fysisk berøring. Det er vigtigt, at du bliver klar over dit eget kærlighedssprog, da det er første skridt på vejen mod en nemmere og mere klar kommunikation med din partner. I de følgende vil vi komme med spørgsmål som du kan stille dig selv for at blive klogere på dit eget kærlighedssprog. Disse spørgsmål kan også bruges på din partner for at finde ud af, hvilket kærlighedssprog han eller hun taler. Der er naturligvis også nogle spørgsmål, du kan stille dig selv for at finde frem til din partners kærlighedssprog.

Hvilket kærlighedssprog taler du?

  • Hvad gør jeg overfor andre, når jeg ønsker at vise at jeg værdsætter dem?
  • Hvad værdsætter jeg særlig meget, at andre gør for mig?
  • Hvad gør, at jeg føler mig anerkendt og elsket?
  • Hvad mangler eller savner jeg?
  • Hvad ville jeg ønske jeg havde mere eller mindre af?

Hvilket kærlighedssprog taler din partner?

  • Hvad gør min partner for mig eller andre for at vise sin kærlighed?
  • Hvordan viser han eller hun deres anerkendelse?
  • Hvad bliver min partner mest glad for?
  • Hvad tror du din partner savner?
  • Hvad værdsætter din partner du eller andre gør?

Derfor er kærlighedssproget vigtigt

Når du og din partner kender hinandens kærlighedssprog, har I et godt udgangspunkt hvorfra I kan arbejde. Det kan modvirke mange konflikter der i bund og grund bygger på misforståelser, når I forstår hinandens behov for kærlighed. At I har fundet frem til at den ene af jer foretrækker berøring og den anden tjenester, betyder naturligvis ikke at I fra nu af ikke behøver at give gaver eller sige anerkendende ord til hinanden. De 5 kærlighedssprog udelukker ikke hinanden og de fleste vil elske at få vist kærlighed på alle de 5 sprog. Der vil dog altid være ét der er dit primære – og det er sjældent at du og din partner har det samme primære kærlighedssprog.

Tal dit kærlighedssprog med Tys Tys

Hos os kan du finde den perfekte måde at vise din kærlighed på, uanset hvilket kærlighedssprog du eller din partner taler. Vi har legetøj der kan gøre den fysiske berøring endnu mere pirrende, smagfulde produkter der kan gøre de søde ord endnu sødere, såvel som kostumer der kan gøre de praktisk tjenester til ren fornøjelse. Du og din partner kan med fordel tage udgangspunkt i jeres kærlighedssprog, når I skal finde noget legetøj til soveværelset.

Det kan måske hjælpe jer med at finde det helt rigtige udstyr, der gør, at I også kan tale hinandens kærlighedssprog i soveværelset. I vores webshop finder I et bredt udvalg af sexlegetøj til par såvel som bondageudstyr, glidecremer og massageolier. I er også altid velkommen i vores butik i Aarhus, hvor vores professionelle og dygtige personale står klar til at hjælpe jer.