Glidecreme og kondom – alt du skal vide

glidecreme og kondom coverbillede

Vi ved alle, at kondomet er vigtigt, når det kommer til at dyrke sikker sex – men hvad med glidecremen? Mange springer desværre glidecremen over, når det kommer til at dyrke beskyttet sex. Men glidecreme og kondom er faktisk det perfekte match og kan sikre dig endnu bedre beskyttelse såvel som større nydelse. Glidecreme er ikke blot til kvinder i overgangsalderen eller udelukkende til brug under analsex. Alle kan have glæde af at bruge glidecreme, når de dyrker sex – og særligt når du dyrker sex med kondom. I denne guide kan du få svar på alle dine spørgsmål om glidecreme og kondom. 

En guide til god og sikker sex

Vi kunne faktisk også vælge at kalde denne guide for en guide til god og sikker sex. Det er nemlig lige præcis det, du får, når du bruger glidecreme og kondom sammen. Kondomet beskytter dig og din partner mod uønsket graviditet såvel som seksuelt overførte sygdomme. Det er naturligvis helt essentielt for at dyrke sikker sex, når dig og din partner ikke er faste eller eksklusive partnere. Sammen med glidecremen øger du dog ikke kun beskyttelsen, men også nydelsen. De fleste kondomer kommer med glidecreme på indersiden, der gør dem nemmere at få på. Men det kan være rart for både dig og din partner at bruge ekstra glidecreme uden på. Det får kondomet til at glide lettere, hvilket gør nydelsen større.

Hvorfor skal jeg bruge kondom OG glidecreme?

Ja, hvorfor er det egentlig så vigtigt med både glidecreme og kondom? Kondomet er naturligvis essentiel for at dyrke sikker sex, men glidecremen er altså heller ikke helt uvigtig – både i forhold til beskyttelsen og begge parters nydelse. Læs med her og bliv klogere på, hvordan det perfekte match af glidecreme og kondom gør sikker sex dejligt og endnu mere sikkert.

par i seng

Større nydelse

Mange dropper kondomet, fordi de simpelthen synes, at det mindsker følsomheden eller ikke føles lige så godt, som når man dyrker sex uden. Det kan både være mænd og kvinder, der oplever mindsket nydelse ved brug af kondom. Netop derfor er det så vigtigt at huske glidecremen. Når du bruger glidecreme sammen med kondom, gør du det nemlig meget mere lækkert og nydelsesfuldt. Kondomet glider lettere, hvilket føles rart for både den, der bærer kondomet, og for partneren. Det bløde og lette glid gør også, at manden, der bærer kondomet, kan føle mere, samtidig med at partneren ikke generes af følelsen af kondomet.

Bedre beskyttelse

En anden vigtig grund til at bruge glidecreme sammen med kondom er, at det giver en bedre beskyttelse. Kondomet er naturligvis lavet til at kunne holde uden brug af glidecreme, men det nedsætter også risikoen for, at kondomet går i stykker. Særligt hvis du dyrker sex under menstruation, er det vigtigt med glidecreme. Menstruationsblodet udtørrer nemlig kondomet og kan dermed også øge risikoen for, at det går i stykker. Glidecreme hjælper også med at beskytte slimhinderne i vagina og anus. Det mindsker derfor risikoen for, at små rifter opstår. Sexsygdomme overføres netop gennem disse små rifter. Skulle uheldet være ude, og går kondomet i stykker, er der altså mindre risiko for at få en seksuelt overført sygdom ved brug af glidecreme.

Latexkondomer og olie må ikke bruges sammen 

Det er ikke helt lige meget, hvilket glidemiddel du bruger sammen med kondomer af latex. Almindelige kondomer er altid fremstillet af latex (naturgummi), som er et materiale, der opløses af olie. Det er derfor vigtigt, at du ikke bruger massageolien eller andre produkter, der indeholder olie som glidemiddel, når du dyrker sikker sex. Er olien helt uundværlig, kan du vælge at bruge et latexfrit kondom i stedet for. Det tåler olie og giver samme beskyttelse mod seksuelt overførte sygdomme og graviditet.

Hvilken glidecreme skal jeg bruge hvornår?

Du er forhåbentlig blevet overbevist om vigtigheden af at bruge glidecreme og kondom sammen. Men så melder det næste spørgsmål sig – hvilken glidecreme skal du bruge? Der findes groft sagt to typer af glidecreme: vandbaseret og silikonebaseret. De har forskellige egenskaber og egner sig bedst til forskellige ting. Begge slags glidecremer kan bruges sammen med både almindelige latexkondomer og latexfrie kondomer. Vi har dog nogle klare anbefalinger til, hvilken du skal bruge, alt efter om du skal dyrke vaginalt samleje eller analsex.

Glidecreme til analsex

Skal du dyrke analsex, anbefaler vi, at du bruger en silikonebaseret glidecreme sammen med kondomet. En silikonebaseret glidecreme har den fordel, at den ikke tørrer ind. Glidecremen lægger sig som en hinde over huden og giver derfor et glid, der bare bliver ved og ved. Derudover har den også en meget blød og let konsistens, der føles fantastisk.

En silikonebaseret glidecreme med afslappende virkning

Denne afslappende silikonebaserede glidecreme fra Pjur er om muligt den perfekte glidecreme til analsex. Ikke nok med at den indeholder silikone, som giver et silkeblødt og vedvarende glid, så har den også en afslappende virkning. Glidecremen indeholder naturlig jojoba ekstrakt. Jojoba har en plejende og beroligende virkning på huden og hjælper med at gøre huden elastisk og blød. Det mindsker altså risikoen for, at der opstår små rifter eller ubehag under analsex. Du får derfor den optimale pleje og det bedste glid til at kunne nyde at dyrke sikker analsex.

pjur back door afslappende anal glidecreme 100 ml

Glidecreme til vaginalt samleje

Vi anbefaler altid, at du bruger en vandbaseret glidecreme, når du skal dyrke sex med vaginal penetrering. En vandbaseret glidecreme er meget mild, og den absorberes naturligt af huden. Den er derfor mere skånsom for den intime balance og sikrer dig mod eventuelle gener, som brug af en silikonebaseret glidecreme kan give. Da en vandbaseret glidecreme naturligt tørrer ind, er der også minimal med rengøring efter brug. Bliver oplevelsen for tør, er det altid muligt at tilføje mere.

En vandbaseret glidecreme, der er ekstra mild

Tyske JoyDivision har skabt en ekstra mild og skånsom vandbaseret glidecreme, der er perfekt til vaginalt samleje. Den vandbaserede glidecreme er både dermatologisk testet, hvilket betyder, at den er blevet testet i forhold til allergiske reaktioner. Den er dertil også pH-neutral. Det vil sige, at den ikke går ind og påvirker den naturlige pH-balance i vagina. Den er naturligvis fri for parfume, og som et ekstra plus er den også vegansk. Glidecremen fås i forskellige størrelser, så du kan vælge den, der passer til dit behov.

joydivision aquaglide vandbaseret glidecreme 50 ml

Med eller uden latex?

De fleste kondomer er fremstillet af naturligt latex også kaldt naturgummi. Dette materiale kan ikke tåle at komme i kontakt med olieholdige produkter. Det vil sige, at du ikke kan bruge et latexkondom sammen med massageolie, vaseline eller andre produkter, der indeholder olie. Olien opløser det gummi, som kondomet er fremstillet af, og kan derfor ødelægge kondomet. Ønsker du at bruge cremer eller andre produkter, der indeholder olie under sex, kan du vælge at bruge et latexfrit kondom i stedet for. Latexfrie kondomer er lavet af et kunstigt materiale kaldet polyuretan. Dette materiale tåler olie og giver samme beskyttelse som almindelige latexkondomer. Latexfrie kondomer kan også bruges, hvis du eller din partner er allergiske over for latex.