Menstruationskoppen – Alt du skal vide

menstruationskop cover

Menstruationskoppen har indtaget de fleste kvinders arsenal af hygiejneprodukter, når det kommer til den særlige tid på måneden. Det er nemlig en genial opfindelse, der gør det nemmere, sundere og ikke mindst mere økonomisk at have menstruation.

Med en menstruationskop ved din side har du ikke længere brug for dyre tamponer og bind, der samtidig også kan føre til irritation, uønsket lugt og infektion. Slip for besværet og vælg en menstruationskop! Både din pengepung og dit underliv vil takke dig.

Hvad er en menstruationskop?

Den smarte menstruationskop er, som navnet indikerer en lille kop. Den indsættes vaginalt, og danner et vakuum. På denne måde opsamler den alt blodet. Efter du har brugt koppen, kan du let tømme den for blod, rengøre den og indsætte den igen.

Alt efter hvilket mærke koppen er fra, kan den variere i størrelse, form og materiale. Den er dog altid lavet i et materiale, der er blødt og fleksibelt. Det vil som oftest være enten silikone, latex eller termoplastiske elastomer også kendt som TPE. Materialet gør, at du let kan folde koppen for at indføre den. Det sørger også for, at den følger dine bevægelser, så du ikke kan mærke den, mens du bærer den.

Hvorfor skal jeg vælge en menstruationskop?

Der er flere fordele ved at vælge en menstruationskop frem for andre produkter. Men det kan være forskelligt fra kvinde til kvinde, hvilken løsning der passer dem. Nogle vælger den for at skåne miljøet andre for at skåne deres egen pengepung. Men nogle ser det også som en smart og praktisk løsning, der kan gøre deres tid på måneden både lettere og mere komfortabel.

Der er ikke noget rigtigt eller forkert, hvad end du vælger koppen, bind eller tamponer. Det vigtigste er, at du finder den løsning, der passer til dig og din hverdag.

Skån miljøet og skån din krop

Vælger du en menstruationskop sparer du omkring 582 bind og tamponer på to år. Det er både en masse affald og en masse penge, der spares. Men det er ikke bare planeten, du sparer for de mange engangsprodukter. Hygiejneprodukter som bind og tamponer kan nemlig også skabe en ubalance i dit underliv. Dine slimhinder er meget følsomme, og både bind og tamponer kan være med til at udtørre dem. Det kan lede til irritation og gener som lugt og kløe. I værste fald kan det lede til flere infektioner i underlivet.

Menstruationskoppen opsamler blodet i stedet for at absorbere det, og udtørrer derfor ikke på samme måde. Den kan samtidig også sidde oppe i meget længere tid ad gangen, hvilket kan give dig en større frihed.

Glem menstruationen for en tid

Netop koppens langvarige brugstid kan være en stor fordel for mange kvinder. Når først koppen sidder, kan du lade den være oppe i hele 12 timer. Det er altså en halv dag, hvor du kan gøre alt mulig andet end at bekymre dig om din menstruation, og om du nu også fik tamponer med i tasken eller andre kedelige ting.

Når koppen sidder rigtigt, vil du ikke kunne mærke den, og du vil derfor ikke behøve at skænke den en tanke, før den skal tømmes. Der er ligeledes ingen synlig snor eller bind i dine trusser. Din menstruation bliver på denne måde fuldstændig usynlig for både dig selv og andre.

Hvordan bruger jeg menstruationskoppen?

At bruge en menstruationskop er ret simpelt. Men som med alting nyt kræver det lidt tilvænning. Du skal måske øve dig i at sætte den rigtigt op, men derudover går det hele ret nemt for de fleste.

Når du får din menstruation, folder du koppen sammen, og fører den op. Her vil den automatisk folde sig ud og danne et vakuum. Hvis ikke den folder sig ud af sig selv, kan du prøve at vippe den frem og tilbage eller skubbe lidt til siderne. Lykkedes det ikke, kan du tage den ud og prøve igen.

Er du i tvivl, om den har foldet sig ud, kan du hive lige så stille i stilken for enden af koppen. Hvis den følger med ud, er der ikke dannet et vakuum.

Sådan kan du folde den

Det at folde og sætte sin menstruationskop op kan som sagt kræve lidt øvelse. Det er samtidig også noget, der kan gøres forskelligt. Det handler derfor om, at du finder den metoder, der virker for dig.

Koppens mærke kan også have indflydelse på, hvilken metode der virker bedst for dig. Nogle er nemlig mere faste end andre, og kan dermed være nemmere eller sværere at få til at folde sig ud. Jo fastere koppen er, jo nemmere vil den også folde sig ud. Nogle synes dog også, at en hård kop lettere kan mærkes og være generende, hvis du har en meget aktiv livsstil og hverdag.

C-folden

Denne foldemetode er god at starte med. Den er meget populær hos mange kvinder, og er ret nem at begynde med. Du presser koppen flad, og folder den herefter sammen, så de to hjørner flugter. På denne måde danner koppen en C-form.

Punch-down folden

En anden favorit foldemetode er punch-down folden. Den kan være særlig god til bløde menstruationskopper, der kan være svære at få til at folde sig ud. Du sætter en finger på kanten af koppen, og trykker den ned i bunden af koppen. Herefter klemmer du sammen om koppen, så den ikke folder sig ud, før den er indsat.

7-folden

Denne foldemetode er god til dig, der ønsker en mere smal kop til indførsel, men mange synes dog også, den kan være lidt mere omstændig at folde. Du presser koppen flad, hvorefter du tager det ene hjørne, og folder det skråt nedad. Det skal flugte med kanten på den anden side.

Labia-folden

Denne foldemetode er ligesom punch-down metoden ekstra god, hvis du har en blød menstruationskop. Du tager fat om koppen, og klemmer omkring ⅓ del af kanten sammen. Herefter skubber du det foldede stykke nedad og indad i koppen. Skub stykket helt ind mens du klemmer øverst om folden.

Hvor lang tid må menstruationskoppen sidde?

En af de helt store fordele ved menstruationskoppen er, at den kan sidde oppe i meget længere tid, end for eksempel en tampon, og du kan uden problemer sove med den om natten.

Den må være oppe i 12 timer, eller til den er fyldt. Det vil være de færreste kvinder, der vil opleve, at deres kop bliver fyldt før de 12 timer. Men for en sikkerhedsskyld anbefales det, at du tømmer din kop lidt oftere i begyndelsen. På den måde kan du få en god fornemmelse af, hvor fyldt den bliver gennem hele din menstruation.

Hvis du har kraftige blødninger, kan det også være en løsning at få en større kop, der kan indeholde mere. Nogle foretrækker at bruge forskellige størrelser igennem menstruationen. Hvis du bløder meget i starten, kan du bruge en større størrelse og herefter skifte ned til en mindre størrelse.

Sådan fjerner du den igen

Når du skal have din menstruationskop ud første gang, handler det om at slappe af. Spænder du, vil det være svære at få den ud. Det er vigtigt, at du ikke panikker, hvis du ikke kan finde stilken eller ringen for enden af koppen med det samme. Din kop kan nemlig godt bevæge sig længere op, mens du har din i. Men den kan altså ikke forsvinde op i dig.

Du kan med fordel presse lidt for at skubbe koppen længere ud, så du nemmere kan få fat i enden af den. Det er vigtigt, at du ikke bare hiver i stilken eller ringen, da det kan være ubehageligt. Tag i stedet fat i bunden med pege- og tommelfinger. Når du får fat her, bryder du vakuummet og kan let tage koppen ud. Herefter tømmer du koppen og skyller den med vand. Så er den klar til at blive sat op igen.

ren menstruationskop

Hold din menstruationskop ren

Det er selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på en god hygiejne, når det kommer til menstruationskoppen. Men med et par simple råd kan du let holde den ren både før, under og efter din menstruation.

Første gang du bruger din menstruationskop

Det anbefales altid, at du koger din menstruationskop, inden du bruger den første gang. Dette gør du ved at hælde rigeligt vand i en gryde, så koppen ikke rammer bunden, og bringe det til kogepunktet. Herefter lægger du din kop i vandet og lader den koge i 3-5 minutter.

Det er vigtigt, at du bruger en gryde med kogende vand, da koppen skal koges i alle 3-5 minutter. Hældes der blot kogende vand over koppen, vil temperaturen hurtigt falde, og du vil ikke få samme hygiejniske effekt.

Under menstruationen

Hver gang du tager din kop ud, er det vigtigt, at du skyller den. Det anbefales at bruge kold vand. Det er ikke nødvendigt at bruge sæbe, men ønsker du at bruge det, skal det være uden parfume og gerne en mild sæbe, der ikke påvirker din pH-balance. Det er ligeledes vigtigt, at du vasker hænder inden du fjerner eller indsætter koppen.

Efter menstruationen

Når din menstruation er færdig, og du ikke skal bruge koppen længere, skal du koge den i 3-5 minutter, ligesom du gjorde før du brugte den første gang. Dette er med til at forhindre, at der gror bakterier på koppen i den periode, hvor du ikke bruger den. Efter du har kogt den, anbefales det at opbevare den i en ren bomuldspose.

Hvordan vælger jeg den rigtige menstruationskop?

Der er ikke én kop, der passer til alle kvinder. Både størrelse, materiale og producent kan have indflydelse på hvilken kop, der er den rigtige for dig.

Nogle kvinder skal igennem flere forskellige kopper, før de finder den rigtige, mens det for andre lykkes i første forsøg. Hver producent har sine egne anbefalinger i forhold til størrelsen, så det er vigtigt at læse under de forskellige produkter, hvilken størrelse og type, der passer til dig.

Den rigtige størrelse

Størrelsen er selvfølgelig meget vigtig. Den har betydning for, hvor let det er at indføre koppen, samt om den kan sidde rigtigt og behageligt. Mange producenter har en størrelse A til kvinder, der ikke har født og en størrelse B til kvinder, der har født. Dette er en general størrelsesguide, og den vil passe for nogle kvinder.

Men det kan også sagtens være, at du skal have en større kop, selvom du ikke har født. Udover om du har født eller ej, kommer størrelsen nemlig også an på, om du generelt har en let eller kraftig blødning. Dertil kan det også være, om du er under eller over 30.

Hvilket mærke?

Hvilket mærke af menstruationskop der er for dig, er langt hen ad vejen en smagssag. Koppens størrelse og materiale kan variere fra producent til producent, og det kan derfor godt betale sig at lave lidt research, i forhold hvilke kvaliteter den kop du kigger på har.

Materialet kan for eksempel have noget at gøre med, hvor hård eller blød din kop er. Derudover kan det også variere, om koppen har en stilk eller en ring i enden. Formen kan ligeledes være forskellig og have indflydelse på, hvordan den er at indføre.

Skal du prøve en menstruationskop for første gang, kan det være en god at bruge et af de mærker, der har en sampak med to størrelser. Så kan du få en god fornemmelse af produktet og finde ud af hvilken størrelse, der passer dig.

faq om menstruationskopper

FAQ

Kan jeg bruge menstruationskop med spiral?

Ja, det kan du godt. Der er dog nogle ting du skal være opmærksom på. Det anbefales for eksempel at du venter to cyklusser med at bruge koppen efter du har fået en spiral sat op. Er du i tvivl, er det altid vigtigt, at du rådfører dig ved din gynækolog.

Kan jeg have sex med min menstruationskop?

Ligesom når du bruger tampon, kan du ikke have penetrerende samleje med din menstruationskop. Der er dog mange kvinder, der synes det er mere behageligt at være sammen med deres partner på andre måder, når de bruger koppen. Oralsex er for eksempel muligt og mere lækkert for mange.

Kan jeg læse mere om kemi i menstruationskopper?

Forbrugerrådet Tænk Kemi har i 2018 lavet en test af flere forskellige mærker. Her har de testet kopperne for indhold af såkaldte problematiske kemikalier. Generelt viste testen at menstruationskopper er fri for uønsket kemi. Læs hele testen her.

Er der ulemper ved at bruge menstruationskop?

Der er ulemper ved de fleste ting her i livet, men det kan være meget forskelligt fra person til person, hvad vi opfatter som en ulempe. Mange bliver i første omgang afskrækket fra at bruge en menstruationskop, da du kommer i tæt kontakt med dit underliv og dit menstruationsblod.

Men man kan samtidig også se det som en fordel, da du kommer til at vide mere om din cyklus. Det bliver for eksempel mere tydeligt, hvor meget eller lidt du bløder på forskellige tidspunkter.

En kop der er kommet for at blive

Menstruationskoppen er virkelig kommet frem på markedet inden for de seneste år, men det er langt fra en ny opfindelse. Den første kop kom nemlig frem i 1930’erne i USA. Den var dog ikke nogen stor succes. Tiden var muligvis ikke moden til et genanvendeligt hygiejneprodukt, der ligeledes gjorde, at du kom i tæt kontakt med din menstruation.

Tiden har heldigvis ændret sig, og flere kvinder får i dag øjnene op for den komfort og frihed, som en menstruationskop kan give. Koppen giver både den enkelte kvinde flere muligheder, og sparer samtidig hele planeteten for en masse forurenende engangsprodukter.

Et bedre sexliv med en menstruationskop

Flere mærker inden for sexlegetøj er begyndt at producere menstruationskopper som for eksempel Satisfyer og Fun Factory. Dette hænger nemlig sammen med, at et bedre sexliv kan starte med brug af koppen. Du kan ikke dyrke penetrerende vaginalt samleje, men bruger du koppen, kan den give flere muligheder for at udfolde sig mellem lagnerne.

Mange kvinder føler sig ikke så sexet med et bind i trussen eller en tamponsnor hængende mellem benene. Men med koppen kan du være helt fri for fornemmelsen af at have menstruation. Samtidig danner koppen et vakuum, så du også er helt fri for lugtgener ved menstruation. Dette er med til at gøre det nemmere og mere attraktivt at hygge sig med sin partner – også under menstruationen.