Kondom guide – find det der passer til dig

kondom guide kvinde åbner en kondompakke

Det kan være en jungle at finde det perfekte kondom. Derfor har vi lavet denne kondom guide til dig, så du lettere ved, hvad du skal kigge efter og kan få et bedre indblik i, hvilke kondomer der findes på markedet.

Find det perfekte kondom

Det er faktisk ikke helt så besværligt at finde frem til det kondom, der passer lige præcis din penis, når du ved, hvordan du skal måle og finde dit kondom. Men udover størrelsen, der er helt essentiel for at finde det bedste kondom, så handler det også om tykkelsen på kondomet og materialet. Alt det kommer vi til at gennemgå i denne kondom guide, men først lige en lille opsummering om, hvorfor det nu lige er, at vi alle bør bruge kondom, når vi dyrker sex med flere partnere eller ikke er blevet testet for diverse kønssygdomme.

kvinde med kondom i hånden foran mand i sengen

Derfor bør du (naturligvis) bruge kondom hver gang

Vi ved det alle sammen – vi burde bruge kondom, hvis vi ikke har en fast partner. Men det sker alt for ofte, at vi glemmer det alligevel.

Der kan være et hav af forskellige grunde til, at vi ikke prioriterer at bruge et kondom. Mange argumenter lyder, at det mindsker følsomheden under sex. Et andet kunne være, at det gør ondt, eller at det alligevel går i stykker.

Kondomet er det absolut sikreste præventionsmiddel på markedet. Det beskytter både mod uønskede graviditeter og seksuelt overførte sygdomme. Det er altså et catch-all præventionsmiddel.

De fleste af os har prøvet det før. Man har været i byen og har fundet en sød fyr eller pige og er endt i seng sammen. Ingen havde et kondom, eller måske var der bare ikke nogen, der lige havde lyst til at bruge et. Næste morgen indser man, hvor dumt det var. Det var et one night stand og skal ikke være mere end det. Udover de (måske) andre moralske tømmermænd, som man kan have efter en våd aften i byen, så er det træls at vide, at man ikke beskyttede sig. Måske, hvis du er pige, tager du p-piller, og ved, at du er beskyttet mod uønskede graviditet på den måde. Men hvad med de sexoverførte sygdomme?

Hurtig og ikke mindst billig løsning

Det er faktisk ret vidunderligt, at der er et remedie som et kondom, der på en så simpel og effektiv måde beskytter mod både sygdomme og graviditet. Når nu vi har adgang til en en løsning – hvorfor så ikke bruge den? Tænk på alle de bekymringer, som en uønsket graviditet kan komme med. Eller alle de alvorlige følgevirkninger, som sexsygdomme kan have. Det er altså ret billigt sluppet med et kondom, når man tænker over de store konsekvenser, det kan have ikke at bruge et. Du gør sikker en masse hver eneste dag for at leve sundt, økologisk og bæredygtigt for at passe på dig selv og leve godt. Hvorfor ikke også gøre dette, når det kommer til dit sexliv? Når du læser denne kondom guide, vil du få alt den viden, du har brug for, så du kan vælge det helt rigtige kondom hver gang. På den måde vil et kondom ikke længere være en irriterende ting, du undgår, men noget der faktisk slet ikke mærkes eller blot tilføjer noget ekstra sjovt til din seksuelle oplevelse.

Hvad er et kondom?

Vi starter med det helt basale i denne kondom guide. Du har garanteret brugt eller været i berøring med et kondom før, men vi opfrisker det lige, så vi alle kan være med. Et kondom er et tyndt hylster i gummi, som rulles ned over penis inden samleje – både vaginal og anal samleje samt blowjob.

Se vores udvalg af kondomer her
kondomer i forskellige farver

Det er mandens eneste sikre præventionsmiddel, og derfor burde det også være mandens bedste ven, da det sikrer mod både sexoverførte sygdomme og uønskede graviditeter. Det smarte ved kondomet er, at det slutter sig helt tæt om penis. Det er tyndt og elastisk, så det kan give sig, og derudover så er det tæt. Det betyder, at hverken bakterier eller sæd kan komme ind eller ud, hvorfor det også har en meget høj beskyttelsesevne. Ja, så langt så godt. Alt dette vidste du måske, men vidste du også, at der nu også findes et kondom til kvinder?

kvindeligt kondom
Find dit kvindekondom her

Hvad er et kvindekondom?

Et kvindekondom har samme gavnlige effekter som det almindelige kondom, og i denne kondom guide kan du lære mere om, hvad det kan tilbyde dig. Det beskytter nemlig mod sexoverførte sygdomme og uønskede graviditeter. Et kvindekondom beskytter indersiden af skeden og er også et engangshylster ligesom kondomet. 

Sådan bruger du et kondom

Dette ville jo ikke være nogen ordentlig kondom guide uden en grundig gennemgang af, hvordan du bruger et kondom. Derfor får du her en trin-for-trin guide til, hvordan du skal åbne, påføre og fjerne kondomet. Når du har været nede og købe det kondom, som passer til din penis, og som passer i det materiale, som du bedst kan lide, så er du faktisk klar til en fræk omgang.

Er det første gang, at du skal bruge et kondom, så er det en god idé at prøve at sætte et på derhjemme i ro og fred uden pres fra en ventende og måske utålmodig partner.

  1. Tag kondomet ud af pakken. Gør det forsigtigt, så det ikke går i stykker.
  2. Hold om spidsen på kondomet med to fingre.
  3. Når penis er stiv, så placerer du det ufoldede kondom på spidsen af penis
  4. Træk forhuden tilbage og rul kondomet ned over penis.
  5. Tjek, at det sidder behageligt og slutter tæt om penis.
  6. Nu er du faktisk klar til at komme i gang.
banan med kondom på

Du finder hurtigt den letteste måde for dig at rulle kondomet på. Med lidt træning så er det ikke noget, der dræber stemningen. I stedet kan du faktisk give den endnu mere gas på lagnerne, fordi du ved, at du dyrker sikker sex.

Sådan vælger du den rigtige kondomstørrelse

Det første og det vigtigste, når du skal finde det helt rigtige kondom, er at have målene på din penis. Og ingen kondom guide er komplet uden at påpege vigtigheden af kondomets størrelse, og hvad det betyder for din oplevelse med kondom. Hvis du er som mænd og drenge er flest, så har du helt sikkert målt din penis før. Så du kan helt sikkert også finde et målebånd frem og gøre det igen.

Når du måler din penis til kondom, skal du måle omkredsen af din penis. Du skal måle omkredsen helt nede ved roden. Og har du tidligere målt din penis for at finde din kondomstørrelse og har målt længere oppe af skaftet, så kan det være derfor, at du alligevel ikke har fundet det helt rette kondom. Det mål, som du så skal gå efter, skal være en smule mindre, da det skal passe på hele penis og ikke kun om roden.

guide til kondomstørrelse

Men hvad med længden tænker du måske? Jamen det sjove er, at du skal vælge kondom ud fra omkredsen af din penis og ikke længden. Langt de fleste kondomer er mere end rigeligt lange, og derfor bør du faktisk kun bekymre dig om omkredsen.

Et kondom i latex eller polyisopren

Langt de fleste kondomer er lavet af latex. Det er et lækkert materiale, der giver sig, men samtidig er holdbart. Det fleksible materiale gør, at det ikke går i stykker, som andre gummimaterialer ellers ville gøre. Selvom latex er det mest udbredte materiale til kondomer, findes der også også latexfri kondomer.

ekstra tyndt kondom
Find latexfri kondomer her

Det skal nemlig være sådan, at alle kan bruge kondom, også selvom du har en allergi over for latex. Både mænd og kvinder kan være allergiske, så det kan faktisk være en god idé altid at have et latexfri kondom liggende. Det kunne jo være, at din næste seksuelle partner havde en allergi.

Vi har naturligvis også et bredt udvalg af latexfri kondomer i forskellige størrelser. Der skal nemlig være noget for alle, og selv med en latex allergi er der altså ingen undskyldning for at springe kondomet over.

Derfor skal dit kondom passe til dit lem

Vi har allerede været lidt inde på det i denne kondom guide, men det kan vist heller ikke siges nok gange. Der er nemlig mange gode grunde til, at dit kondom skal passe til størrelsen på din penis.

  • For det første så beskytter et kondom kun effektivt, hvis det omslutter din penis helt tæt. Hvis det ryger af under samleje, så kan du stadig få eller give bakterier videre, og du kan stadig risikere graviditet.
  • For det andet så kan et for stort kondom risikere at gå i stykker, hvis det er for småt. I det tilfælde er der langt større risiko for, at det går i stykker under samleje. Derudover er det også ubehageligt at have et kondom på, der er for småt. Det vil stramme de forkerte steder og tage noget af følsomheden.

Men den vigtigste grund til, at du bør bruge et kondom, der passer i størrelsen, er fordi kun den helt rigtige størrelse sikrer dig, at du opnår så stor følsomhed under samleje som muligt. Kondomet er ofte udskældt, fordi mange mener, at de mister en stor del af følsomheden. Men det er i langt de fleste tilfælde udelukkende, fordi de har brugt et kondom, der ikke har passet i størrelsen.

Husk glidecremen

Ingen kondom guide ville være komplet uden et par ord om den altid vigtige glidecreme. Kondomet er naturligvis det vigtigste, men en god glidecreme kan både øge din nydelse og beskyttelse. Det lyder måske lidt voldsomt og omfattende, men det er det såmænd ikke. Okay, har du hevet en sød pige eller fyr med hjem fra byen, og har husket, at I skal bruge kondom, så kan det måske virke besværligt at skulle have fat i både kondom og glidecreme. I det tilfælde så kan du måske snyde lidt i forhold til glidecremen, hvis der bare er tale om vaginal sex. Der findes naturligt glidemiddel i vagina, og i en del kondomer er der også glidemiddel, hvorfor det ikke er nær så nødvendigt. Skal der i stedet gøres noget ekstra ud af et samleje, så brug både kondom og glidecreme – det gør en kæmpe forskel for hele sexoplevelsen.

Kondom og glidecreme ved anal sex

Drejer det sig om analsex, så bør du altid bruge glidecreme med dit kondom. Det gælder også selvom, at der er reservoir og glidemiddel i. Der findes nemlig ikke noget naturligt glidemiddel i anus, og derfor kan kondomet meget lettere revne og gå i stykker. Der er også større chance for, at der opstår små rifter eller skader på den sarte hud i og omkring anus.

sexlegetøj og kondomer

Disse små skader vil øge risikoen for at overføre sexsygdomme ved samleje. En god glidecreme sammen med dit kondom kan altså gøre meget ikke bare for at øge din nydelse men også din sikkerhed ved at dyrke anal sex. Og vi ved jo alle sammen, at sex først bliver rigtig godt, når du føler dig helt tryg og sikker, ikke bare sammen med din partner, men også ved at bruge det rigtige kondom og den rigtige glidecreme.

Glidecreme og kondom – det skal du vide

Selvom kondom og glidecreme er det perfekte match og kun vil gøre din oplevelse bedre samt øge sikkerheden, når du dyrker sex, er der nogle ting, du skal være opmærksom på. I denne kondom guide dækker vi det hele – også alt det du ikke skal gøre. Lige så vigtigt det er at vide, hvilke remedier du skal bruge – mindst lige så vigtigt er det at vide, hvilke du IKKE skal bruge.

Når du bruger kondom sammen med din glidecreme, skal du være sikker på, at den ikke er oliebaseret. De fleste glidecremer er enten vandbaserede eller silikonebaserede, og dem kan du trygt bruge sammen med dit kondom. Men tjek altid, om den glidecreme, du har fået fat i, indeholder olie. 

Du skal også være opmærksom på ikke at hive et hjemmelavet glidemiddel frem. Det vil sige, at du ikke skal bruge vaseline, lotion, solcreme eller en madolie som glidecreme. Disse indeholder alle olier, som vil gå ind og ødelægge kondomet, hvilket jo modarbejder hele grunden til at bruge det.