Kondom guide – find det der passer til dig

Kvinde opnår en kondompakke

Det kan være en jungle at finde det perfekte kondom. Derfor har vi lavet denne guide til dig, så du lettere ved hvad du skal kigge efter og få et bedre indblik i, hvilke kondomer der findes på markedet.

Indhold

1. Find det perfekte kondom
2. Derfor bør du (naturligvis) bruge kondom hver gang
3. Hvad er et kondom?
4. Sov bedre

6. Hvad er et femidom?
7. Sådan bruger du et kondom
8. Sådan vælger du den rigtige kondomstørrelse
9. Et kondom med latex eller polyisopren…
10. Prøv et kondom med en lækker smag

11. Derfor skal din kondom passe til dit lem
12. AIDS Fondet siger…
13. Husk glidecremen

Find det perfekte kondom

Det er faktisk ikke helt så besværligt at finde frem til det kondom, der passer lige præcis din penis, når du ved hvordan du skal måle og finde dit kondom. Men udover størrelsen, der er helt essentiel for at finde det bedste kondom, så handler det også om tykkelsen på kondomet og materialet. Alt det kommer vi til at gennemgå her, men først lige en lille opsummering omkring, hvorfor det nu lige er, at vi alle bør bruge kondom, når vi dyrker sex med flere partnere eller ikke er blevet testet for diverse kønssygdomme.

Kvinde med kondom i hånden foran mand i sengen

Derfor bør du (naturligvis) bruge kondom hver gang

Vi ved det alle sammen – vi burde bruge kondom, hvis vi ikke har en fast partner. Men det sker alt for ofte, at vi ”glemmer” det alligevel.

Der kan være et hav af forskellige grunde til, at vi ikke prioriterer at bruge et kondom. Mange argumenter lyder, at det mindsker følsomheden under sex. Et andet kunne være, at det gør ondt eller at det alligevel går i stykker.

Kondomet er det absolut sikreste præventionsmiddel på markedet (lige efter afholdenhed, hæhæ)

Det sikrer både mod uønskede graviditet og sexoverførte sygdomme. Det er altså et catch-all præventionsmiddel.

De fleste af os har prøvet det før. Man har været i byen og har fundet en sød fyr eller pige og er endt i seng sammen. Ingen havde et kondom eller lysten til at bruge et var ikke til stede.

Næste morgen indser man hvor dumt det var. Det var et one night stand, og skal ikke være mere end det. Udover de (måske) andre moralske tømmermænd, som man kan have efter en våd aften i byen, så er det træls at vide, at man ikke beskyttede sig.

Måske, hvis du er pige, så tager du p-piller, og ved at du er beskyttet mod uønskede graviditet på den måde. Men hvad med de sexoverførte sygdomme?

Det er måske ikke ofte, at man tænker over dem. Men hvorfor ikke gøre alt hvad der står i ens magt for at beskytte sig selv – især nu hvor det er så let, og ikke mindst billigt. Vi gør så meget hver eneste dag, for at leve sundt, økologisk og bæredygtigt. Vi skylder os selv, at passe på kroppen. Og det kan let gøres ved at bruge kondom i stedet for at dyrke ubeskyttet sex.

Hvad er et kondom?

Jep, vi starter lige helt from sctratch. Du har garanteret brugt eller været i berøring med et kondom før, men vi opfrisker det lige, så vi alle kan være med. Et kondom er et tyndt hylster i gummi, som rulles ned over penis inden samleje.

Kondomer i forskellige farver

Det er mandens eneste sikre præventionsmiddel, og derfor burde det også være mandens bedste ven, da det sikrer mod både sexoverførte sygdomme og uønskede graviditet.

Det smarte ved kondomet er, at det slutter helt tæt om penis. Det er tyndt og elastisk, så det kan give sig – det skal jo holde til lidt af hvert. Og derudover så er det tæt. Det betyder, at hverken bakterier eller sæd kan komme hverken ind eller ud – hvorfor det beskytter så godt.

Ja, så langt så godt. Alt dette vidste du måske, men vidste du også, at der nu også findes et kondom til kvidner? Det kaldes et Femidom. Det er den kvindelige pandent til et almindeligt kondom.

Kvindeligt kondom

Hvad er et femidom?

Femidomet har samme gavnlige effekter som det almindelige kondom. Det beskytter nemlig mod sexoverførte sygdomme og uønskede graviditet. Femidomet beskytter indersiden af skeden og er også et engangshylster ligesom kondomet.

Er du vant til at bruge tampon, så er det ganske let at bruge et femidom. Det ligner til dels et almindeligt kondom. Det har en ring i den ende, der er lukket, så det er lettere at føre op.

I den modsatte ende er der endnu en ring. Her er femidomet åbent og ringen skal sidde på ydersiden af skeden under hele samlejet. Det lyder måske svært, men det er det altså ikke.

.

Pasante Female kondom

Sådan bruger du et kondom

Når du har været nede og købe det kondom, som passer til din penis, og som passer i det materiale, som du bedst kan lide, så er du faktisk klar til en fræk omgang. Er det første gang, at du skal bruge et kondom, så er det en god idé, at prøve at sætte et på derhjemme i ro og fred uden pres fra en ventende og måske utålmodig partner.

 1. Tag kondomet ud af pakken. Gør det forsigtigt, så det ikke går i stykker
 2. Hold om spidsen på kondomet med to fingre
 3. Når penis er stiv, så placerer du det ufoldede kondom på spidsen af penis
 4. Træk forhuden tilbage og rul kondomet ned over penis.
 5. Tjek at det sidder behageligt og slutter tæt om penis
 6. Nu er du faktisk klar til at ”komme i gang”.
Banan med kondom på

Du finder hurtigt den letteste måde for dig, at rulle kondomet på. Med lidt træning så er det ikke noget, der dræber stemningen. I stedet kan du faktisk give den endnu mere gas på lagnerne, fordi du ved at du dyrker sikker sex.

Sådan vælger du den rigtige kondomstørrelse

Det første og det vigtigste, når du skal finde det helt rette kondom, er at have målene på din penis. Hvis du er som mænd og drenge er flest, så har du helt sikkert målt din ”bedste kammerat” før. Du kan let bruge et målebånd.

Det du skal gøre, det er, at du skal måle omkredsen af din penis. Der skal gøres helt nede ved roden. Og har du tidligere målt din penis for at finde din kondomstørrelse, og har målt længere oppe af skaftet, så kan det være derfor, at du alligevel ikke har fundet det helt rette kondom. Det mål, som du så skal gå efter, skal være en smule mindre, da det skal passe på hele penis og ikke kun om roden.

Guide til kondomstørrelse

Men hvad med længden tænker du måske? Jamen, det sjove er, at du skal vælge kondom ud fra omkredsen af din penis og ikke længden. Langt de fleste kondomer er mere end rigeligt lange, og derfor bør du faktisk kun bekymre dig om omkredsen.

Detaljer:

Neutralt kondom tyndt
D:54-56mm L:190mm T:0,045mm
Med reservoir
Med glidecreme
Naturlig latex
Transparent

Kondom på toppen af en banan

Dette kondom er vores MY-Size kondom (47 cm). Det har en diameter eller bredde ifølge skemaet på 47 mm. Det passer derfor en penis, hvor omkredsen er omkring 7-9 cm. Let ikk´.

Lad dig ikke skramme af, at et kondom har en størrelse S, M eller Large. Det har overhovedet ikke noget at sige. Det vigtigste er, at det passer til dig.

Hos os er kondomstørrelserne inddelt som følgende:

Kondomer størrelse XS og S = diameter på 41-49 mm
Kondomer størrelse M = diameter på 50-53 mm
Kondomer L og XL = diameter på 54-69 mm

Et kondom med latex eller polyisopren…

Langt de fleste kondomer er lavet af latex. Det er et lækkert materiale, der giver sig, men samtidig er holdbart. Det fleksible materiale gør, at det ikke nær så let går i stykker, som andre gummimaterialer ellers ville gøre. Det er jo lidt af en omgang, som et kondom er ude for.

Ekstra tyndt kondom

Om du er til et kondom med latex eller polyisopren eller om du er ligeglade, blander vi os ikke i.

Det vigtigste er dog, at du også finder frem til, om det kondom som du har valgt, er med latex eller ej under ”Detaljer”. Og hvorfor kan det så alligevel være vigtigt?

En del mennesker er allergiske overfor latex. Det gælder både mænd såvel som kvinder, og derfor kan det være en rigtig god idé, at spørge din partner om hun eller han kan tåle latex, før I går i gang med at bruge et kondom lavet af latex.

Prøv et kondom med en lækker smag

Du har sikkert hørt om kondomer med smag. Og den er god nok. De smager rent faktisk af den smag, som de indeholder. Hvorfor ikke pifte sexoplevelsen og en omgang fræk oral sex op med et pift af strawberry sundae.

Eller en af de andre lækre smagsvarianter som vi har. Er du mere til banan, så har vi naturligvis også det. Eller hvad med en omgang Hot choclate til de kølige vinteraftener måske?

Husk bollerne under et blowjob

Det er kun fantasien, der sætter grænserne. Det kan nemlig godt være både sjovt og frækt at dyrke sikker sex. Leg med de forskellige smage og lad buffeten stå åben. 

Et sjovt kondom der lyser i mørke kan altså sætte et smil på læben hos enhver. Det med at købe og bruge kondomer med sjove smage og andet lir er med til at understrege vores pointe; nemlig at sex skal være sjovt og sikkert.

Derfor skal dit kondom passe til dit lem

Der er mange gode grunde til at dit kondom skal passe til størrelsen på din penis.

 • For det første så beskytter et kondom kun effektivt, hvis det omslutter din penis helt tæt. Hvis det ryger af under samleje, så kan du stadig få eller give bakterier videre og du kan stadig risikere graviditet.
 • For det andet så kan et for stort kondom risikere at gå i stykker, hvis det er for småt. I det tilfælde så er der langt større risiko for, at det går i stykker under samleje. Derudover er det også ubehageligt at have et kondom på, der er for småt. Det vil stramme de forkerte steder og tage noget af følsomheden.

Men den vigtigste grund til, at du bør bruge et kondom, der passer i størrelsen, er fordi kun den helt rigtige størrelse sikrer dig, at du opnår så stor følsomhed under samleje og sex som muligt. Kondomet er ofte udskældt, fordi mange mener, at de mister en stor del af følsomheden. Men det er i langt de fleste tilfælde udelukkende fordi, de har brugt et kondom, der ikke har passet i størrelsen.

AIDS Fondet logo - sikker sex

AIDS Fondet siger…

AIDS Fondet er en organisation, der arbejder for at forebygge HIV og AIDS både nationalt og internationalt. De arbejder blandt andet for at udbrede HIV tests, samt at bryde med mange af de tabuer, der oftest følger med, når man selv eller én man kender, er berørt af HIV eller AIDS.

Sex skal være sjovt, og det ikke skal være noget, som nogen bliver syge af. Derfor er et af deres bedste råd: brug kondom og glidecreme hver gang du dyrker sex.

De har samlet tre gode råd om sikker sex:

 • Brug altid kondom både når det drejer sig om vaginalt eller analt samleje
 • Brug altid en vandbaseret- eller silikonebaseret glidecreme, især ved analsex, men også ved vaginal sex
 • Undgå sæd i munden når det drejer sig om oral sex

Følger du disse tre råd, så er du rigtig godt beskyttet mod sexoverførte sygdomme. Vi samarbejder med AIDS Fondet, da sikker sex ligger os meget på sinde. For ja, sex skal være sjovt, og ingen skal tage skade eller blive syge af at dyrke sex. Vi kan gøre rigtig meget for, at beskytte os, og derfor bør vi naturligvis også gøre det.

Husk glidecremen

Som om at det ikke skulle være nok med kondomet, så bør du også bruge glidecreme. Det lyder måske lidt voldsomt og omstændigt, men det er det såmænd ikke. Okay, har du hevet en sød pige eller fyr med hjem fra byen og har husket at I skal bruge kondom, så kan det måske virke besværligt at skulle have fat i både kondom og glidecreme. I det tilfælde, så kan du måske snyde lidt i forhold til glidecremen, hvis der ”bare” er tale om vaginal sex. Der findes naturligt glidemiddel i vaginaen og i en del kondomer er der også glidemiddel, hvorfor det ikke er nær så nødvendigt. Skal der i stedet gøres noget ekstra ud af et samleje, så brug både kondom og glidecreme – det gør en kæmpe forskel for hele sexoplevelsen.

Drejer det sig om analsex, uanset om det er et hurtigt one night stand efter en bytur eller ved en anden begivenhed, så bør du altid bruge glidecreme med dit kondom. Det gælder også selvom at der er resevouir og glidemiddel i. Der findes nemlig ikke noget naturligt glidemiddel i anus, og derfor kan kondomet meget lettere revne og gå i stykker.

Sexlegetøj og kondomer

Se også Pernille fra AltErTysTys.dk forklarer om nogle af vores mange forskellige kondomer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

0
Indkøbskurv
Subtotal: 
DKK 0,00
Subtotal: 
DKK 0,00
 • No products in the cart.